anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 23  
»Bugün 983  
»Toplam 14034302  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 13.59.218.147
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

"SARI YAYLAM" TÜRKÜSÜNÜN PEŞİNDE-3

Hüseyin DENİZ

14 A?ustos 2018, 02:34

Hüseyin DENİZ

            “SARI YAYLAM” TÜRKÜSÜNÜN PEŞİNDE-3

 

Yörük kısmı göçü ille de bir ardıç ağacının altına yıkar. Eğer ağaç yoksa çergesinin üstüne ardıç dalları atar. Yel estikçe ardıç türül türül tüter. Sedir ağacıysa sakızının kokusu insanın aklını başından alır.

Dağların bir başka güzel yanı ise insanın özgürlüğü dibine kadar yaşamasıdır. Kimsenin olmadığı o dağlarda kimse size “Öte git! Burası benim!” demez. Gözünüzün görebildiği her şey, size emanettir. Deniz nasıl göz alabildiğince mavi ise burası da göz alabildiğince yeşildir.

Buradaki “yurt” sözcüğüne de dikkat etmek lazım. Yurt sözcüğü bizde vatan sözcüğünün karşılığı olarak kullanılır. Ama tutucularımız, yurt sözcüğünün vatan gibi kutsal bir kavramı karşılamayacağını, sadece “barınılan yer” olarak kullanıldığını savunurlar. Siz onu bir de Yörük kısmına sorun. O, “Kondunuz yurt ettiniz, göçtünüz dert ettiniz” sözünden de anlaşılabileceği gibi “yurt”u eşiyle dostuyla mutluluk içinde yaşayabileceği bir mekan olarak düşünür. Velevki bu yurt bir ağaç ya da kaya dibinde kurulmuş bir alaçık olsun.

“Nazlım göçmüş de yüreğime dert olur”

Bizde çok işlenmiş bir sözcük de “naz”dır. “Naz” ama çocuk, ama büyük, sevilen ve sevildiğini fark eden kişinin işidir. Nazlı çocuksa ballar balı bir evlat, genç kızsa candan öte bir sevgili, orta yaşlıysa güzel bir dosttur. Ama atalar bu kavramı biraz kızlara yakıştırmış olmalı ki kız çocuklarına ad olarak koymuşlardır. Kim bilir türkü yakanın ya da söyleyenin sevdiği nasıl bir dudu dillidir. Ve o göçünce yüreğine nasıl bir acı çökmüştür.

Burada geçen “nazlım” sözcüğünün darası o kadar ağırdır ki günümüzde eşe ya da sevgiliye söylenen hiçbir sözcük onunla boy ölçüşemez. “Yüreğine dert olmak” bir deyimdir. Deyimlerin ağırlığı da günlük yaşamda kullanılan sözcüklerden çok fazladır. Deyimler bazen anlamı yumuşatır bazen sertleştirir, bazen daraltıp bazen de olabildiğince genişletirler. Burada anlatıma bir ağırbaşlılık kazandırıyorlar. Bence Yörük ne “öldüm bittim” diyerek yanıp yakılıyor, ne de olayı hafife alıyor. Sevdiğinden ayrıldığı için yaşadığı duyguları eğip bükmeden, sulandırmadan gür sesiyle haykırıyor.

“Bu ayrılık senin ile dört olur”

Bu dizeyi bir doldurma dize olarak sayanlar çıkabilir. Ama yorumcu yakımcının sözü en geniş anlamıyla söyleyeceğini düşünmek durumundadır. Satrançta ve tavlada rakibin en güçlü hamleyi yapacağı düşünülür. Aynı durum öteki oyunlarda da askerlik sanatında da söz konusudur. Bunun için biz de yakımcının neler demek istemiş olabileceğini açıklarken bazen anlamı zorlamalıyız. Bize göre yakımcı bu dizede “sevdiğinin yaylada kaldığını, kendisinin ondan ayrıldığını ve bu son ayrılığın katsayısının çok yüksek olduğunu” anlatmak ister.

“Alırım ahtımı da koymam yar sende”

Bu dize dünyaya bir kez gelen insanoğlunun karşısındakine, topluma ve kadere meydan okumasıdır. Bizler sevilen karşısında meydan okumaya pek alışkın değiliz. Divan şiirinde şairin sevgili karşısında yalvarıp yakarmaktan, ah edip inlemekten başka bir silahı yoktur. Burada ise yakımcının herkese ve her şeye meydan okuyan yiğit sesini duyarız.

***

“Göçün bir ucu da Akyokuş’tan dolanır”

Bizim yaylalarımıza gidiş ve dönüşler, iniş ve çıkış biçimindedir. Deniz seviyesinden bin, iki bin metreye bir anda tırmanırız. Ya da tersi. Bu yüzden bizim göçlerimiz düz bir zeminde, ucu bucağı görünmez ovalarda yapılan yatay bir yürüyüş değil, dikey bir yürüyüştür. Yollarımız kıvrıla kıvrıla çıkar; yaylalarımız ya derin bir vadiye, ya da Torosların zirvelerinden denize doğru bakar. Yolun bir noktasına oturdunuz mu bir günlük kısmını görebilirsiniz.

Bu dizede yakımcı (belki de farkına varmadan) bir göç tablosu çizmiş. Bir filmde saatlerce anlatılabilecek bir tablo bu. Toroslarda böyle o kadar çok Akyokuş vardır ki sayamazsınız. Artık bu tabloya göç seslerini ve zaman kavramını da hayal gücünüzle siz ekleyeceksiniz.

 

SÜRECEK

Hüseyin DENİZ

Bu haber 1201 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir