anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 29  
»Bugün 2685  
»Toplam 14030289  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.145.47.253
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

BİR UKALANIN NOTLARI

Hüseyin DENİZ

14 Mart 2012, 22:26

Hüseyin DENİZ

Yazmak gerek dostlar. Bu toprağın hikâyesi yazılmalı. Bu denizin, bu gökyüzünün, bu insanların hikâyesi yazılmalı. Bodrum’u ve Ege’yi Cevat Şakir yazdı.  Çukurova’yı Yaşar Kemal, Tunceli’yi Kemal Bilbaşar anlattı. Söke’yi Necati Cumalı, Maraş’ı Şevket Bulut, Burdur’u Fakir Baykurt.

 

Anamur’un insanı, doğası, tarihi, kültürü bu dediğim yerlere beş basar.  Anamur’da geleneklerin ve tarihin zenginliği sözünü ettiğimiz yerlerden kat kat fazladır. Öyleyse niçin anlatılmıyor? Niçin bu konuda bir şeyler yapılmıyor? Niçin okullarda okuyan çocuklara bu konuda bir hedef gösterilmiyor? Niçin yetenekli Türkçe-edebiyat öğretmenleri bu konuda ilk denemelere başlamıyor? Niçin halk oyunları, halkbilim (folklor) konusunda yapılan atılımlar şiir, öykü, roman ve tiyatro dalında yapılmıyor? Abdülkadir Bulut’u yetiştiren toprak birden bire kurudu mu yoksa?

 

Çocuklarımıza her zaman bir ilk adım olduğunu anlatmalıyız. Hiçbir yazarın, şairin anasından yazar ve şair doğmadığını söylemeliyiz onlara.  İnsanoğlunun yürümeyi öğrenmek için kaç bin kere düşüp kalktığını, konuşmayı öğrenmek için kaç yüz bin kez yanlış söylediğini belirtmeliyiz. Bu çocuklar anlatsınlar da, varsınlar fıkra anlatsınlar. Bir yörede bırakınız destanlar düzmeyi, akılda kalacak, gelecek kuşaklara aktarılmaya değer bir tek cümle söyleyenin bile bir değeri vardır.

 

Bu yurdun entelleri Anadolu’dan bir kentin geçmişine dönük üç cümle söylemeye kalksa ikisinde Homeros’un destanlarına gönderme yapmak zorunda kalıyor. Böylece biz bin yıl yaşadığımız Anadolu’da, bize ait çok şey bulamıyoruz. Yahu biz bu dağlarda bin yıl boyunca turist gibi mi gezdik? Bu dağlarla, bu çaylarla, bu denizle ilgili hiç mi hatıramız yok? Bunları anlatacak hiç mi gönlü zengin insanımız gelmedi dünyaya?

 

Gazeteler günlük siyasetin cenderesinde sıkışıp kalmasınlar. Yazanlar çizenler öğrencileri özendirmenin yollarını arasınlar. Öğretmenlerle işbirliği yapsınlar. Belediye ve öteki sivil toplum kuruluşları ciddi yarışmalar düzenlesinler. Uzaktaki yakındaki bütün Anamurlular ve Anamur’a gönül verenler bu yarışmalara katılsınlar.

 

Geçen yıl, yaşadığım kentte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenler Günü münasebetiyle öğretmenler arasında bir anı yarışması düzenledi. Güzel şeyler çıktı ortaya. Ben edebiyat bölümüne azıcık da edebiyat öğretmenimin teşviki ile gittim. Üniversitede iken Halk edebiyatı öğretmenimiz efsane derleme ödevi verdi ve derlediğim efsanelerden dolayı beni sınıfta yepeledi (onore etti). Dilbilim hocamız dilbilgisi ile ilgili güzel şeyler söylediği için yöremizin sözcüklerini derledim. Yaşadığım fıkra gibi olayları, eşimin dostumun yaptığı esprileri kaydettim bir deftere. Beğendiğim sözlerden şiirlerden bir demet oluşturdum.

 

Çocuklarımızın defterlerine özene bezene kaydedeceği metinler oluşturmak gerek dostlar.

Uzun sözün kısası bir yerlerden başlamak lazım. Ülkede gündem çok sık değişiyor. Bugün “Dünyanın sonu geldi” diye düşündüğümüz konulardan yarına çok şey kalmayacak.  Kalsa bile edebi değeri olan metinler üretmek, gençler arasında daha süratli dolaşacak ürünlere bakmak gerek.

 

Anamur’da çıkan yayınlar hem sayıca çok, hem de yazanlar çok. Konu skalası geniş, ilgi alanları çeşitli. Bırakınız yerel siyaseti, ülkenin gündeminde olan konularda bile rahatça kalem oynatan arkadaşlarımız var. İşte bu arkadaşlarımız zamana karşı direnebilecek ürünler de yazmalıdırlar.  Daha çok insan hikâyesi yazmalılar. Daha özellere inmeliler. Yaşlı kişilerle eski Anamur üzerine röportajlar yapılabilir. Anamur Sedir’in formatı bu tür yazılara çok uygun.

 

Türkçe ve Edebiyat öğretmenleri! Sizden öğrenci yazıları bekliyorum. Çok şey mi istiyorum lütfen?!..

 

Yoksa çocuklarımız yabanın kahramanlarına özeniyor diye yakınmaya hakkımız olmaz.

 

SONSÖZ: ALO! ORADA MISINIZ?

Bu haber 2351 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir