anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 27  
»Bugün 1420  
»Toplam 14034740  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.144.189.177
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

CAHİL CESARETİ

İlknur BAKIŞ

29 Kas?m 2012, 22:59

İlknur BAKIŞ

New York Stern School of Business'ta  çalışan  Justin Kruger ve David Dunning isimli iki psikolog Dunning-Kruger Sendromu adı altında ortaya bir teori atmışlar. Dunning-Kruger sendromu denilen teorinin açılımına ‘’Cahil Cesareti’’ de diyebiliriz.

 Journal of Personality and Social Psychology'nin Aralık-99 sayısında yayımlanan teoriye göre;  ‘’Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.’’

 

Bu teorinin ise ulaştığı sonuçlar şu şekilde olmuş:


* Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.


* Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.


* Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da    acizdirler.


* Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar. ”

 

Bu teori ile ilgili Cornell Üniversitesi'nde sınav sonrası bir test uygulanmış ve klasik "Nasıl geçti?" sorusuna öğrencilerden yanıtlar istenmiş. Soruların yüzde 10'una bile yanıt veremeyenlerin “kendilerine güvenleri” müthişmiş.  Onların "testin yüzde 60'ına doğru yanıt verdiklerini" düşündükleri; hatta "iyi günlerinde olmaları halinde yüzde 70 başarıya bile ulaşabileceklerine inandıkları" ortaya çıkmış. Soruların yüzde 90'ından fazlasını doğru yanıtlayanlar ise soruların yüzde 70' ine doğru yanıt verdiklerini düşün en“en alçakgönüllü” deneklermiş.  Test sonrası sonuçlar bir araya getirilmiş ve Dunning-Kruger Sendromu'nun metni yazılmış: “İşinde çok iyi olduğuna” yürekten inanan ‘yetersiz’ kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz!

 

Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür! Ancak bu ‘cahillik ve haddini bilmeme’ karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur. Eksiler kariyer açısından artıya dönüşür.  Sonuçta, ‘kifayetsiz muhterisler’ her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler.

Gerçekte bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında alçakgönüllü davranarak öne çıkmaz, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmaz. Bazen beklerken kırılır, kendilerini geriye çekerler. Genelde de çevrelerince ihtiras eksikliği ile suçlanırlar. Bu anlamda bende Montaigne gibi insanları başaklara benzeteceğim. İçleri boşken başları havada diktir, doldukça eğilirler…

İster özel ister iş hayatınızda olsun attığımız her adım önce kendimize inanmak ve güvenmekle başlar. Dunning-Kruger sendromlu kişilerin günümüzde ve etrafımızda çoğaldığını düşünecek olursak, kendinizden ve becerilerinizden emin olduğunuz işleri ortaya koymamak için hiç bir sebep yok. İyi olduğunuzu düşündüğünüz konuda başkalarının sizi fark etmesini beklemenize de ihtiyacınız yok. Her şey kendiliğinden gelişip olgunluğa ve hak ettiği değere kavuşacaktır. Lütfen kendimize inanalım ve başaralım…

İyi bir hafta dileklerimle, sevgi ve ışıkla kalınız.

 

İlknur BAKIŞ/İZMİR

www.ilknurbakis.com

Bu haber 2604 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir