anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 15  
»Bugün 180  
»Toplam 13990770  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 54.163.200.109
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

MÜFETTİŞ KİMMİŞ?

A.Rahman POLAT

17 Aral?k 2016, 22:44

A.Rahman POLAT

                             MÜFETTİŞ KİMMİŞ?

 

Biz Eğitim Bilimleri Eğitim Fakültesi, Eğitim Yönetimi Denetimi ve Planlaması bölümünü okurken; aynı zamanda da okullarda öğretmenlik yapıyorduk. İki ayrı alan ve aynı zamanda iki bir birini tamamlayan bir süreç. Yani tam anlamıyla yaparak yaşayarak ve de uygulamalı bir eğitim süreci.

 

Geçmiş mesleki birikimlerimizin yanında; yeniden farklı bir lisans programı ve donanımlı öğretim üyesi kadrolarıyla eğitim yönetimi ve denetimi alanında eğitimimizi sürdürürken, burada temel amacımız ileri eğitimi gerçekleştirmek için, yetkin birer eğitim denetmenleri olarak gelecekte farklı bir biçimde yönetişim alanında hizmet sunmaktı.

 

Bu programa katılan arkadaşlarımızın, bakış açılar, paradigmaları ve dünyaya bakış açıları farklı olmasına rağmen, hemen herkeste bu ülkenin eğitim sistemine bir şeyler katmanın ve nitelikli bir eğitim öğretimin sağlanmasının yanında iyi insan ve iyi yurttaş yetiştirmenin heyecanı vardı. Adımızın İlköğretim Müfettişi, Eğitim Müfettişi, Eğitim Denetmeni… yada başka bir şey olmasının çok da bir önemi yoktu. Burada bir kariyer mesleğine sahip olanlar olarak bir tek amacımız vardı. O da; bu ülkede iyi gitmeyen bu eğitim sistemine bir şeyler katmak için kendimizi geliştirmek ve sistem içerisinde de gelişim ve değişim yönünde de bir şeyler yapmaktı.

 

Sonuçta bir kısmımız üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik çalışmalara katıldı. Önemli bir kısmımız da; özlemle iyileştirmeye ve geliştirmeye çalıştığımız eğitim sisteminin denetim alanında görev almaya başladık. Çok zorlu bir süreçti; bir taraftan çalışma koşullarımızın zorluğu, diğer taraftan, alternatif düşündüğümüz için; o ceberut bürokrasinin statükocu dirençleri ile karşılaştık. İlköğretim Müfettişliğinden Maarif Müfettişliğe gelinen süreçte; hep inişli çıkışlı ve hep sıkıntılı dönemler yaşadık. Geldik bu güne.

 

Şimdi de getirilen yeni yasal düzenlemeler ile; tekrar iki parçalı ve bir parçasının giderek zaman içerisinde silineceği ve diğer parçasının da merkezci bir yapı içerisinde az sayıda bir grup şeklinde varlığını sürdürmek, denetim ve soruşturma hizmetlerini gerçekleştirmek için,  eleme- seçme ve değerlendirmenin yapılacağı bir döneme girildiğine şahit olmaktayız.

 

Mülakat ve değerlendirmelerin nasıl yapılacağı hususlarında şimdiden bir yargıya varmak doğru olmaz. Gördüğümüz bir şey var ki; şimdiden Maarif Müfettiş arkadaşlarımızın seçkin 500 Maarif Müfettişinin arasın girmek için bir telaş, kaygı ve uğraş içerisinde olduğudur.

 

Kendi adıma şunu dile getirmek isterim; benim 38 yıllık bir hizmetim var. Şu anda yapılacak olan mülakata katılmak için bir başvuruda bulunmayacağım. Hatta bugünden itibaren bu meslekten emekliliğimi de istedim. Bütün çabalarımıza rağmen; hem özlük ve hem de statü bakımından bir birleştirme gerçekleşmemiş olabilir. Fakat şunu açık seçik söyleyeme ve talep etme hakkına sahip olduğumu düşünerek; Bakanlığımızın yapacağı değerlendirmelerde öncelikle; liyakat esasına dayanarak pırıl pırıl ve nitelikli genç arkadaşlarımızın önünün açılması belki bir ölçüde bu meslek açısından olumlu bir süreci başlatacaktır. Keşke yasal düzenleme bu şekliyle değil, bütün müfettişleri kapsasaydı. Olmadı. İnsanların bir gönlünün çektiği var, birde gücünün yettiği; eh bizim gücümüzde buraya kadarmış.  

 

Bu süreçteki hak kayıplarının olmasının, mesleki normatif yapının başkalaşmasının ve etkisizleşmesinin geride kalan müfettişler üzerinde yaratacağı moral ve değer kayıplarının etkisinin olacağı hususu da göz ardı edilmemeli. Bizim fakülte de Mustafa Aydın adlı bir bilge hocamız vardı. Denetimi şöyle tarif ederdi; eğitim-öğretim sürecini geliştirmek. Denetmeni de bu süreci geliştiren bir lider olarak dile getirirdi. Müfettiş kimmiş? Sorusu hep soruldu, soruldu sorulmasına da, sonunda bu meslek yoruldu be kardeşlerim.

 

Her şeyin hayırlısını dilerken; Hakkın divanına sığınarak; bu güzel vatanımıza ve geleceğimiz olan çocuklarımıza daha iyi bir gelecek yaratmak için; her nerede olursak olalım, hangi pozisyonda olursak olalım sağlıklı olarak doğru hizmetler yapmamızı nasip eylesin. Yoksa hakikatler sofrasını açar isek; neler görürüz neler.

 

Varılacak kapı Hak’kın kapısıdır,

Çıkılacak divan onun yapısıdır.

Kime kaldı mülk-ü makam,

Asıl yol Hak’kın yoludur.

 

Yolunuz açık olsun kardeşlerim...

 

Abdurrahman POLAT

Bu haber 1589 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    NE OLDUYSA BİZE, AZAR, AZAR OLDU26 Ocak 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir