anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 74  
»Bugün 756  
»Toplam 14023475  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.140.198.43
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

ANAMUR VE ANTALYA'DA TRAFİK

İsmet KADIOĞLU

24 Haziran 2014, 20:07

İsmet KADIOĞLU

                 ANAMUR VE ANTALYA’DA TRAFİK

 

Kural; davranış şekillerini belirleyen, hayatımızı düzene sokan ve uymamız gereken ilkeler olarak tanımlanıyor. Herkes kafasına göre bir davranış sergileyemez. Hayatımızın düzenli olmasını isteriz. Bu da belirlenmiş kurallara uymakla sağlanır.

 

 Hayatımızdaki her an var olan tehlikeleri bu kurallara uyarak yok edebiliriz.

 

 Kurallar; taşımacılıkta, bankalarda, belediyede, iletişim hizmeti veren her yerde ve üzerinde durmak istediğim trafikte vardır.

 

Trafik; yayaların ve taşıtların yollardaki hareketleridir. Bu hareketlerin nasıl olacağı da kurallara bağlanmıştır. Can ve mal güvenliği için trafik kurallarına uyma zorunluluğu vardır. Trafik kurallarına uymamanın bedeli ağır olmaktadır.

 

Anayollarda sürücüler, yol bizim diyerek sağını solunu gözetmeden hız yapıyor, tali yollardan, kavşaklardan, ana yola çıkacaklara asla yol vermiyor. Bu durum özelikle Antalya’da böyle. Kurallara uymak aynı zamanda bir kültür meselesidir. Bana göre, trafik kültürüne sahip olmayan sürücülere trafik magandası denir.

 

Şu anda Antalya Konyaaltı’nda oturuyorum. Anamur gibi küçük yerlerde, trafik kültürünün olmamasını doğru kabul etsek bile, Antalya’yı asla kabul edemeyiz. Türkiye’nin ve Dünyanın her yerinden tatile gelen çok insanın bulunduğu tatil şehri Antalya böyle olmamalı. Bana göre, Antalya içinde trafik kültürü yok. Şehir içinde tüm sürücüler yarışırcasına kavşaktan kavşağa koşuyorlar. Bizde buna tabakhaneye kelle götürmek denir. İstediği hıza ulaşabilmek için; her saniye şerit değiştiriliyor, kavşağa hiç yavaşlamadan giriliyor. Sağdan soldan ana yola girmek isteyene; araya giremezsin, sen suçlusun dercesine, asla yola çıkış fırsatı verilmiyor. Kazara fırsat bulup araya girme şansı olduysa, “daaat daaat” şeklinde rahatsız edecek biçimde kornaya basılıyor.

 

Anamur’a yıllar öncesinden gelip yerleştiğimde trafik ışıkları yoktu. Çok kimse de trafik kurallarına uymuyordu. Özellikle anayol tali yol bilinmiyordu. Araba parkı, kendinin sağındaki solundaki arabayı ve kendinden sonra park edecekleri hiç düşünmeden yapılıyordu. Ticaret Lisesi önünden, çarşı Migros’a doğru ters yönde giden arabalara rastlıyorsun. Zira polis yok çabucak çıkıverir. Belediye önünden Migros yanındaki kavşağa doğru anayol olmasına rağmen, Deveci Cami istikametinden kavşağa gelip gitmelerde, kavşakta hiçbir araba aşağıdan gelene yol vermez. Yol benim der ve üstüne gidersen küfrü yersin. Zira ben emniyete gidip söylediğimde, polislerden biri, hocam ne yapalım burası Anamur, doğrusun, dün bana da yaptılar dedi. Ben de polis böyle derse vatandaş ne yapsın deyip ayrıldım.

 

Antalya’da, özellikle benim üzerinde durmak istediğim yer, 5M MİGROS önünden İl Sağlık Müdürlüğü tarafına doğru ve tersi istikametindeki trafik akışı. Her gün bu yola çıktın mı trafik canavarıyla karşılaşıyorsunuz. Bu cadde üzerinde o kadar hız yapılıyor ki, polisler kavşakta ya arabayla ya da motosikletle bekliyor ve hiç müdahale de yapmıyor, ne hikmetse?

 

Migos’un karşısındaki taksi durağı ara yolundan itibaren Sağlık Müdürlüğüne kadar üç ara yol var. İşte bunu anlatayım. İl Sağlık Müdürlüğü kavşağından, birebir yanındaki kavşağa kadar olan mesafe (400 metre gibi). Fahri müfettişler varmış. İşte onlardan bir görevli, devamlı sol şeridi meşgul etmekten ceza yazmış. Neden?  Adam hız yapmak istiyor. Yol tek yön. Şehir içi kavşaktan kavşağa herkes her şeridi kullanmak zorunda. Çünkü ışığa da öyle girmek durumundasın. Ama adam görevli bile olsa hızını kestiğini düşünerek cezayı yazıyor. Çünkü Antalya trafik kültürü bunu gerektiriyor.

 

 Yine hızlı olmak için, Antalya sürücüleri, sürekli şerit değiştirme alışkanlığına sahip. Çok kısa sürede ve kısa mesafede, sağ şeritten sola, soldan sağa, tekrar sağdan sola ve tekrar soldan sağa yani ilk şeride geçen araba olduğuna şahidim. Yine bunun altında şehir içine uygun hızda giden hızını kesmiş oluyor ve bu şekilde şerit değiştiriyor. Aynı konuyla ilgili, tünelde şerit değiştiriyor. Bu şerit değiştirmeyle ilgili iki plaka veriyorum . 2 Nisan 2014 saat 16.55’te  5M MİGROS’tan İl Sağlık istikametinde giden, 07 GC 470 plakalı kirli beyaz (sanırım Toyota) binek tipi araba ve 07 BER 22 plakalı (Kango olabilir) araba peş peşe, anlamsız şerit değiştiren arabalardan örnekler. Bunu hız için yapmaktalar.

 

Bir başka korkutucu hız ve hareketle duraktan durağa adeta kelle götürür gibi hareket eden belediye otobüsleri var. Bunun sorumluluğu da Antalya Büyükşehir belediyesine ait.

 

 Söylemesi bizden uygulaması yetkililerden. Hoş kalın.

 

 İsmet KADIOĞLU

Haziran 2014

Bu haber 1734 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir