anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 24  
»Bugün 1416  
»Toplam 13990542  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.89.56.228
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

KULAK'TAN SEÇMELER

İsmet KADIOĞLU

11 Mart 2013, 21:57

İsmet KADIOĞLU

                     KULAK’TAN SEÇMELER

     Evlat; bir kimsenin oğlu veya kızı, çocuk. Doğurduğu, büyüttüğü çocuğu. Karşılık beklemeden sevdiği kişi. Yavrusu.

     Evlat sevgisi ise, evlat sahibi olmadan anlaşılamayacağı büyükler tarafından söylenen, çıkarsız sevgidir. Ve hormonlar tarafından desteklenen, içgüdüsel gerçek sevgi.

     Bazıları asla vazgeçilmeyecek en değerli sevgilidir. Adı evlat olunca.

     Zenginlik; parası, malı çok olmak, varlıklı olmak. Parası ,malı olmayana da yoksul ya da fakir denir. Gösterişi olan ve verimli olanlara da zengin denir.

     Paylaşmak; zengin olanların, mallarının bir bölümünü olmayanlara yani fakirlere vermektir. Bölüşmek, üleşmektir. Gerçek paylaşmak, elindeki iki tane ekmekten birini vermek değildir. Bir tane ekmeğin yarısını vermektir. Allah paylaşımı emretmiştir. Zekât bunun en güzel örneğidir. Zekât yoluyla paylaşmak, yoksulluğu ortadan kaldıracağı gibi varsılların malının bereketini de arttırır.

     Eski bir mantosu ve bir parça kartonu tek varlığıysa ve onu bile paylaşabiliyorsa, zenginlik parayla pulla değil yürekle oluyor demektir.

     Ölüm; ruhun bedene olan bağlılığının sona ermesi olup ansızın gelir. Rabbimiz buyuruyor ki “Her bir canlı, ölümü tadacaktır elbette.” Yaşayarak tat alınır. Kişi ölmekle yok olmaz, başka eve göç etmemiz demektir. Ama asla göç ettiğin evden geri dönemezsin.

     Güven; korku, çekinme ve kuşkulanmadan inanma ve bağlanma duygusu, sevinç, mutluluk demektir. Öleni geri getiremediğiniz gibi kaybolan güveni de geri getiremezsiniz.

     Bir öleni geri getiremezsiniz, bir de güveni.

      Yaşam; doğum ile ölüm arsında yani bir ömür boyu, süren fiziksel hayat, bir etkileşimler ortamıdır. Yaratılmış olan her şey birbirlerini etkiler. Bazı insanları para etkiler, onun peşinde, bazıları kariyer… Farklı şeylerin peşinde giden insanlar, kendine göre bir yaşam biçimi seçiyor. Ve varsa da bedelini ödüyor.

     Herkes bir yaşam biçimi seçer  ve seçtiği yaşamın bedelini öder.

     Hata; istemeyerek ve bilmeyerek yapılan yanlış, kusur, yanılma, yanılgıdır. Ölçüm sonucunda kabul edilen değerle, ölçülen arasındaki farkta hatadır.

     Yanlış yapmak; bir kurala, bir ilkeye, bir gerçeğe uymamak.

     Hata insanlara yol gösterir. Hata insanları doğruya götürür. Hata insanları bir kez daha düşünmeye davet eder. Hata bir yanılgıdır. Ancak; aynı hata tekrar ediliyorsa hata olmaktan çıkar ve buna yanlış yapmak denir.

      Hayy’dan gelen Huy’a gider;  iki türlü mana içermektedir. Birincisi Allah’tan gelen yine Allah’a döner. İkincisi de nasıl kazandıysan yine öyle gider. Kolay kazanılan, hatta kazanılmadan gelen paranın rastgele şeylere harcanacağı, sefil olacağı, hayrının görülmeyeceği anlamındadır.

     Hayy’da Huy’da Allah’ın isimlerindendir. Hayy’dan gelen Huy’a gider. Bu söz son derece güzeldir. Anlamı, Allah’tan gelen yine Allah’a döner şeklindedir.

      Kulak; işitme duyu organımız. Göz, görme organımız. Dil ise konuşmaya yardımcı tat alma organımızdır. Kulaklarımız gözlerimiz kadar açık ve onlar kadar uyanık ve onlar kadar eğitilmiş değildir. Fakat işitme duyumuz yoluyla kurduğumuz dünyaların gizliliği çok farklıdır. Görmeden işittiğimiz sesler bizi korkutabilir. Görmediğimiz ama duyduğumuz, kaynamakta olan bir çaydanlık sesi bizi ürkütebilir. Sanki kulağımızın dibinde yılanın ıslığı gibi.

     Her lafı duyma diye kulağın ardı, her şeyi görme diye gözünün kapağı var. Her lafı söyleme diye dilinin önünde dudağın var.

      Sabır; beklemek, ertelemek anlamlarındadır. Dayanaklı olma, olanlar karşısında sakinliğini koruyarak bekleyebilme sabırdır. Sabır başarının da anahtarıdır. Ne denmiş; “Öfkeyle kalkan zararla oturur.” ve “Sabreden derviş muradına ermiş.”Çocukluğumuzda bu sözün devamında, sabredemeyen gebermiş derdik. Sabrı öğrenmek için acele etmemek lazım. Yine bir söz var, “Acele işe şeytan karışır” Pozitif bakabilmek lazım.

      Sabrın sonu selamet, selametin sonu cennet

      En güçlü iki savaşçı sabır ve zaman.

      “Hayatına fazla gün katmak elinde değildir ama gününe fazla hayat katmak senin elindedir. Hayatından gün çalanlara değil, gününe hayat katanlara değer ver.”

     Hoş kalın.

                                                       İSMET KADIOĞLU

     Not: Siyah puntolarla yazılmış olan sözler “B. Kulak” isimli kardeşimizden alıntıdır. İ.K.

Bu haber 2202 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    NE OLDUYSA BİZE, AZAR, AZAR OLDU26 Ocak 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir