anamursedir-anamur dergi
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı

Anamur SEDİR

Anamur SEDİR 1993-1994

   -Aralık   1993  1. Sayı
   -Ocak    1994  2. Sayı
   -Şubat   1994  3. Sayı
   -Mart     1994  4. Sayı
   -Mayıs   1994  5. Sayı

MAKİ DERGİSİ

MAKİ DERGİSİ-105

Saat

Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 14  
»Bugün 2685  
»Toplam 14025404  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.116.63.174
» Bu sitemizi ziyaretiniz

HAVA DURUMU

ANAMUR

BAMBU AĞACI BÜYÜR ÇOCUKLAR GELİŞİR

İsmet KADIOĞLU

01 Ocak 2013, 22:11

İsmet KADIOĞLU

Bir önceki yazımda, ecel bizden üstün gelmezse, bundan sonraki bir yazımda da büyüme, gelişme, olgunlaşma ve öğrenme dönemlerini ele almaya çalışacağım demiştim. İşte bu yazımda da çocuklarımızın bu konularını ele alacağım.

            Konunun bambu ağacıyla ilgisi nedir diyebiliriz. Bambu tohumu dikiliyor ve beş sene sulanıyor ve bu süre içerisinde filizlenmiyor. Son altı haftada filizlenip boyu 27 metreye ulaşıyor.

            Büyümek; çocuğumuzun zaman içerisinde bedensel yaşadığı değişiklikleri ifade eder. Yaş ilerledikçe beyninden iç organlarına kaslarından iskelet sistemine, saçının telinden tırnağının ucuna kadar, oluşan niceliksel değişimlerin hepsi büyümedir.

            Büyüme iki türlüdür. Beden yaşı ve akıl yaşı. Beden kendiliğinden ve canlının kontrolü dışında büyür. Ama akli olarak beden yaşı ile paralel ya da üstüne çıkmak kişinin elinde. Bu da insanın kendini sürekli geliştirmesiyle olur.

            Gelişme; yetişmek, ilerlemek, genişlemek, inkişaf etmek, gücünün artması anlamlarına gelmektedir. Kişinin, ulaşmak istediği noktaya varmada, hazırlayan motive eden birçok strateji ve teknik kapsayan süreç gelişimdir.

            Kişinin gelişmişliği; bakış açısını değiştirmesi, kendisini kararsızlıktan kurtarması, amaç ve hedeflerini net hale getirmesi, farklılıklar yaratabilmesi, tecrübe kazanması, kendisini başarıya hedeflemesi, zamanı iyi kullanma ve iyi yönetebilmesi, öz güven kazanması, başkalarıyla iyi iletişim ve ilişki kurabilmesi gibi hususlarla belirlenmiş olur.

            Olgunlaşmak; İnsanın, bilgi, görgü ve hoş görüsünün gereği kadar gelişmiş olmasıdır. Ağır başlı, kâmil insan demektir. Olgunlaşma kendiliğinden meydana gelen bir süreçtir. Meyvenin olgunlaşması için çaba göstermesine gerek yoktur. Kişinin olgunlaşması da zamanla meydana gelir. Çocukta bir davranış değişikliğinin olmasını istediğimizde gerekli olgunlaşmanın olup olmadığını bilmemiz gerekir.

            Anne, baba ve eğitimcilerin mutlaka çocuğun olgunlaşma düzeyini bilmeleri gerekir. Parmak kasları yeterince gelişmemiş bir çocuktan yeterli ve gerekli yazı yazmasını beklememeliyiz.

            Kişinin kendine özgü farklı bir durum oluşturan unsur öğrenmedir. Kişinin davranışlarında istenen değişiklik oluşturması öğrenme ile olur. Olgunlaşma öğrenmede etkili bir unsurdur. Ancak tek başına da yeterli olmaz.

            Olgunlaşma çocuğun genetik yapısına bağlı olmasına rağmen, öğrenme dış faktörlere bağlıdır. Çocuk bir piyanist olması gerekiyorsa, önce fiziki olarak parmaklarını piyano çalmaya uygun hale gelmesi(olgunlaşması) buna bağlı olarak da iyi bir hocadan ya da kurumdan kurs alması gerekir.

            Gelişim tüm bu alanları içine alan, ölene kadar yaşadığımız tüm değişime verilen addır. Gelişim sonlu bir durum değildir, süreklidir. Kişi bir yandan zihinsel ve duygusal olarak diğer taraftan da fiziksel değişime uğrar ve yaşar. Dolayısıyla gelişim, kalıtım, çevre ve öğrenmenin etkileşiminde olan bir süreçtir. Anne babalar gelişimin ilkelerine zıt şekilde çocuklarına zorlayıcı davranışlarda bulunmamaları gerekir. Müdahaleler gelişimin ilkelerini dikkate alarak olmalıdır.

            Gelişimde, kalıtım ve çevre etkilidir. Gelişim aşama aşama ilerler. Gelişimde kazançların olduğu gibi kayıplar da oluşur. Gelişimde bireysel farklılıklar vardır. Her çocuğun farklı aylarda yürümeye başlaması gibi.

            Bizler anne baba olarak çocuklarımızın iyi yetişmesinin en öncelikli görevimiz olduğunun farkındayız. Bu amaçla tüm hayatımızı onlara adıyoruz. Onların kendi bulunduğumuz noktadan daha ilerde olmasını istiyoruz ve bunun için çaba sarf ediyoruz. Çocuklarımızın öğrenme aşamalarında dikkat etmemiz gereken dönemleri vardır. Bunların farkında olmalıyız.

            Bu farklı dönemlerde kazanılamayan ya da öğrenilemeyenlerin daha sonra geriye dönük kazanılması ya da öğrenilmesi zordur. İlköğretim döneminde çalışma alışkanlığı kazandırılamamış öğrencilerin, üniversite giriş sınavlarına hazırlanmada çalışma alışkanlığının olmadığını görüyoruz ve bu alışkanlığı geriye dönük kazandırmada çok zorlanıyoruz.

                 

           “Kelebek bir defa kanatlandı mı, bir daha asla tırtıl haline gelmez”

           “Öğrenmek akıntıya karşı yüzmek gibidir, ilerleyemediğiniz takdirde gerilersiniz”

            Çocuklarımızın, büyüme, gelişme ve olgunlaşma dönemlerini takip eden ve ona göre onlara destek olan anne baba olmanızı, istenen sonucu almanın mutluluğunu yaşamanızı diliyorum.

            Hoş kalın.

            İsmet KADIOĞLU

Bu haber 2035 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
    Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı

Sponsor Alanı

 

ANKET

ANAMUR OKULLARINDA SERBEST KIYAFET UYGULANSIN MI?




Tüm Anketler

0cak - 2012 / Her Hakkı Saklıdır / Kaynak gösterilip, sitemizin ilgili sayfasına link verilerek alıntı yapılabilir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir-Site ticari olmayıp, kütüre hizmet eder.
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Anamur Sedir