İçme Suyu Projesinde Son Durum...


Açıklama:
Kategori: KÖŞE YAZILARI
Eklenme Tarihi: 08 Eyl?l 2020
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 10:49
Site: anamursedir-anamur dergi
URL: http://www.anamursedir.com/yazar.asp?yaziID=4052


                                                 

Anamur’un içme suyu sorunu ve bu sorunun çözümü adına meydana gelen gelişmeleri takip etmeye ve aktarmaya devam…

Anamur’un ovalık ve nispeten engebeli arazisi, su kaynakları bakımından zengin, diğer kesimleri mevsim şartlarına bağlı olarak susuz ve kıraçtır. Bilinen akarsu su kaynakları, gerekli tesisler olmadığından tam olarak kullanılamamakta, boşa akıp gitmektedir. Öte yandan kullanılmakta olan  su kaynakları ve tesisler yanlış, bilinçsiz kullanım sonucu insan ve çevre sağlığını tehdit eder boyutlardadır.

Ovalık ve kısmen dağlık kesimde bulunan su kaynakları, zirai ilaç atıkları ve hiçbir bilimsel temele dayanmayan uygulamalar nedeniyle ile doğal dengesini kaybetmiş, tuzluluk ve kirlilik oranı artmış, içilemez, kullanılamaz hale gelmiştir. Kırsal, dağlık ve yaylalık kesimlerdeki verimli araziler yetersiz su kaynakları nedeniyle ekilip biçilememekte, köyden kente göçler nedeniyle bakımsız ve sahipsizdir. Yaylaların çoğu yeri çıplak, taşı, kayası çok, suyu ve ağacı kıt erozyona uğramış çorak ve kıraç arazilerdir.

Anamur kent merkezine dönersek; yaz aylarında ve dini ve milli bayramlarda nüfus ve araç sayısı birkaç kat artmakta, mevcut su şebekesi, kanalizasyon, cadde ve sokaklar ortaya çıkan ihtiyaca cevap verememektedir.

İçme suyu konusunu ele alalım. Anamur’da içme suyu daha ziyade Dragon Çayı ve Sultan çayı kıyılarında açılan derin kuyulardan temin edilmekte, pompa istasyonları ile depolara basılmaktadır. Biraz da yakın çevredeki su kaynaklarından, (Kükür, Pınarlar vs. gibi) temin edilmektedir. Özellikle yaz aylarında ve kurak mevsimlerde bu kaynakların suyu azalmakta hatta kurumakta, yeraltı su kaynaklarına daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durum ise denize yakın derin kuyulara tuzlu deniz suyunun karışmasına neden olmaktadır. 

Öte yandan Dragon Çayı ve Sultançayı kıyısında açılan derin su kuyuları yerleşim yerlerine yakındır. Çevresinde zirai üretim yapılmakta, bol miktarda ilaç kullanılmaktadır. Muz ve çilek seralarında, meyve ve sebzelerde kullanılan zehirli ilaç ve ambalaj atıkları ister istemez yeraltı ve yerüstü su kaynaklarına karışmakta, insan ve hayvan sağlığını tehdit etmektedir. Ama yetkililere sorarsan su temiz ve kullanılabilir niteliktedir.

Anamur’un kent merkezinde uzun yıllar önce yapılan su şebekesi ömrünü tamamlamıştır. Kullanılan boruların çoğu çürümüştür. Bu nedenle çok fazla su kayıpları yaşanmakta, kanalizasyon atıkları karışabilmektedir. Bazı yerlerde kullanılan boruların kansorejen madde ihtiva ettiği, bunların çeşitli hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Denize yakın kuyulardan tuzlu su çekilmekte, öylece kullanıma sunulmaktadır.

Buraya kadar sıraladığımız sorunların çözümü için uzun yıllar önce Anamur’a Sugözü-Otluca kaynağından su getirme projesi ortaya atılmış, kurumlar arasında yazışmalar, gidip gelmeler, görüşmeler halen bir sonuca ulaşmamıştır.

Bu konu ile ilgili olarak, geçtiğimiz günlerde ilginç bir gelişme ve görüşme oldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü yetkilileri, İller Bankası Genel Müdürlüğü ile ortak yürütülen projelerle ilgili temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya giderek bir dizi görüşmelerde bulunmuş. Hatırlanacağı gibi daha önce de Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ve Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan Ankara’da görüşmeler yapmış olumlu izlenimlerle dönmüşlerdi. 

Meydana gelen bu yeni gelişme ve görüşmeler, Mersin Büyükşehir Belediyesi-Meski Genel Müdürlüğünü sitesinde 31 Ağustos 2020 tarihinde yayımlanan haber ile kamuoyuna duyuruldu. Bu haberin bir bölümünü size aktaralım. (1) 

“MESKİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMSİLCİLERİ, İLBANK A.Ş. YETKİLİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü yetkilileri Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Ertan LİMAN ve Genel Müdür Vekili İrfan KORKMAZ, İLBANK A.Ş. ile ortak yürütülen projelerle ilgili temaslarda bulunmak üzere Ankara’da İLBANK A.Ş. Genel Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya geldi.

MESKİ yetkilileri ile İLBANK A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Onuray GÖZÜTOK, Genel Müdür Yardımcısı Selahattin ÖZSOY, Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Şevket Altuğ TAŞDEMİR ve Teknik Şube Müdürü Gamze ASLAN arasında 25 Ağustos tarihinde bir görüşme gerçekleşti. Toplantıda MESKİ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan “Mezitli İçmesuyu Projesi”, “Erdemli İlçesi Tömük-Arpaçbahşiş Kanalizasyon Şebeke Hattı, Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı Projesi”, “Akdeniz İlçesi Toroslar-Kazanlı-Homurlu Kanalizasyon Projesi”, “Güneş Enerjisi Santrali (GES) Projeleri” ve “Anamur İçmesuyu İsale Hattı Projeleri”nin ihaleye hazırlık ve finansman konuları ele alındı.”

Devam edelim.

“…yaklaşık 120 milyon TL yatırım bedeli ile Arıtma Tesisi ihtiyacı gerektirmeyen memba kalitesindeki Otluca kaynağından 800 mm çapında, 44 km uzunluğunda cazibeli isale hattı ile Anamur’da bulunan 28 mahallenin (Çarıklar, Ören, Alataş, Bozdoğan, Çaltıbükü, Çeltikçi, Emirşah, Gercebahşiş, Güleç, Güneybahşiş, Karadere, Karalarbahşiş, Kaşdişlen, Kızılaliler, Köprübaşı, Malaklar, Ovabaşı, Sarıağaç, Ormancık, Akine, Evciler, Korucuk, Akcami, Çolakahmetler, Kadılar, Kırbali, Dibek, Kızılin) içmesuyu teminini sağlayacak olan “Anamur İçmesuyu İsale Hattı Projesi”nin mevcut kredi/hibe paketleri kapsamına alınabilmesi adına gerekli çalışmaların devam ettiğinin bilgisi de verildi.”

Tamam çok uzattık, bitirelim.

Anamur’un su sorunu daha çok konuşulmaya, yazılıp çizilmeye, politikacıların malzemesi olmaya devam edecek gibi. 

 

 (1)https://www.meski.gov.tr/Basin-Odasi/Haberler/1008/meski-genel-mudurlugu-temsilcileri-ilbank-as-yetkilileriyle-bir-araya-geldi.html